petek, 17. avgust 2007

Rubikova Kocka


Britanski znanstveniki so s pomocjo superracunalnika podrli rekord v resevanju rubikove kocke. Racunalnik je za novi algoritem, s pomocjo katerega lahko clovek kocko premaga v 26 potezah (za eno hitreje kot prejsnji rekorder) potreboval 63 ur. Vprasanje pa je, ce je novi algoritem res hitrejsi od starega, saj za cloveka vsi niso najbolj uporabni (tezko si jih je zapomnit).
Kdor je mislil, da je magicno kocko tezko ali nemogoce sestaviti, to je mit. Vsako, prav vsako kocko (pa naj bo se tako "zmesana") se da sestavit v prvotno stanje (vsaka ploskev svoje barve) v toliko potezah, kolikor jih predlaga algoritem in ne, brez enega algoritma kocke NE boste sestavili, preverjeno se zadeva zaplete pri zadnji ploskvi (in posledicno tudi predzadnji :) ). Vecina "nedeljskih" sestavljalcev kocko sestavi v povprecnem casu ene minute.
Z veseljem bi se posnel pri sestavljanju kocke, ce bi jo znal sestavit. Na youtube-u pa je ze dovolj videov na to temo. Se pa bom potrudil v prihodnje posnet sestavljanje kocke do konca.

Ni komentarjev: