petek, 17. avgust 2007

Pipistrel in slovenski mediji

Kot nam je pred dnevi porocal nas vrli SiOL, je NASA nagradila letalo Virus, slovenske firme Pipistrel. Pipistrelu cestitam in jim tudi zelim veliko uspehov, moti pa me interpretacija slovenskih medijev.

Lepo po vrsti, ce preberete naslov novice - Nasa Pipistrelov virus nagradila s 100.000 dolarjev - se vsakemu cloveku zdi, da je NASA pac poklicala v Ajdovscino in podjetju poslala 100k dolarjev, kar pa sploh ni res. V novici izvemo, da so bila na preizkusu 3 letala in da je bil Virus najboljsi v naslednjih kategorijah: hitrost letala, vzletno razdaljo, učinkovitost letala, okretnost in glasnost.
Govoril pa sem tudi z nekaterimi ljudmi, ki so letalo DEJANSKO leteli in na zalost to letalo naj ne bi bilo tako superiorno, kot ga prikazuje SiOL (seveda je SiOL novico povzel po STA, kar sledi pa itak veste).
Zanimivo je tudi, zakaj nam STA kar naenkrat poroca o letalskih novicah, ko pa je to le ni nikoli zanimalo (kje je recimo novica, da je Adria zadovoljna z dvema novima letaloma CRJ 900 in da bo kupila se 2 letali tega tipa. Meni se zdi to veliko bolj relevantna novica, saj je Adria vendarle slovenski letalski prevoznik).
Ze vrabci na veji civkajo, da je direktor in ustanovitelj podjetja Ivo Boscarol podpornik Lojzeta Petrleta in da je podjetje od leta 2004 naprej dobilo kar 1.400.567 € in izgubilo le en razpis, medtem ko je na ostalih 5 zmagalo.

Zanimivo, kako tudi obstranske panoge naenkrat postanejo zanimive za Slovensko Tiskovno Agencijo...

1 komentar:

Nejc Jemec pravi ...

http://en.wikipedia.org/wiki/News_values