četrtek, 16. avgust 2007

Predstavitev virov te spletne strani

Pozdravljeni,

kot prvo bi rad povedal, da skoraj nobena izmed objav ne bo avtorsko delo, vse objave/novice bom povzel po drugih straneh. Na tem mestu bi vam jih rad predstavil in apeliram na vas, da ne berete mojega bloga, ampak da se narocite na RSS novice, medijev katerih novice bom objavljal. Poskusal bom prevesti vecino novic, seveda bom prilozil tudi linke do izvirnih novic, ce pa ne bo casa pa bom v slovenscini napisal samo povzetek in dodal link do novice v izvirniku. Ce poznate se kaksen dober vir informacij, mi prosim sporocite to na E-MAIL (aljosah@kss.si). Novice se bodo pojavljale tekom dneva, mogoce ob 00:01 ali pa 23:59, dolocene ure ne bo, dnevno pa bo 5-10 novic.

1. vir: Al-Jazeera English, je prvi RSS vir, katerega sem dodal v svoj RSS odjemalec (moj je Mozilla Thunderbird, ker imam na enem mestu mejle in novice). Berem ga ze 1 leto. Novice so vecinoma iz sveta politike in predvsem s podrocja Bliznjega Vzhoda, Azije in Severne Afrike (vglavnem muslimanske drzave). Vir oddaja novice v Anglescini, na dan pa posljejo 12-17 novic. Novic iz sveta sporta, kulture, ipd. NI.

2. vir: BBC News, je vir, na katerega sem se narocil nazadnje, na blogu bom objavljal novice s podrocja BBC Tech in BBC World News.
BBC Tech poslje najvec 5 novic na dan (ponavadi po 2), novice pa so predvsem iz sveta raziskav (biotehnologija, nanotehnologija in ostala -tehnologija) in ne toliko aktualnih novic. Vir je v anglescini.
BBC World News pa je vsem poznani, zelo kredibilni in dokaj objektivni vir informacij, katerega lahko gledate tudi na televiziji (na TV oddajajo novice s podrocja BBC Front Page, kjer so zbrane najpomembnejse novice tekom dneva, z vseh podrocij). Poslje najvec novic izmed vseh mojih virov, okrog 20-25 dnevno. Vecine novic ne preberem, ker jih zvem ze iz slovenskega dnevnega casopisja. Porocajo predvsem iz zahodnih drzav in commonwealtha, novic iz Juzne Amerike na njihovem sporedu NI.

3. vir: TV5, je francoska televizija. Narocen sem na vire TV5 Afrique in TV5 Science. Obvesca predvsem o novicah iz francoske interesne sfere (sever Juzne Amerike (gvajane), indijski ocean, bivse francoske kolonije v afriki). TV5 Monde je podoben BBC World, zato ga ne berem. Vsi viri so Francoski!
TV5 Afrique, na dan poslje do 10 novic iz podrocja Afrike, novice so lepo urejene in niso brezvezne (ne porocajo vsak dan o vsaki drzavi, tudi ce se nic ne zgodi), porocajo o vsem, kar se na tem koncu sveta dogaja, razen o sportu ne.
TV5 Science, na dan poslje okrog 7 novic, obvesca o dogajanju na podrocju tehnologije in znanosti, obvesca tudi o aktualnih dosezkih znanosti (primer: dosezeno dno Severnega morja, ipd.) in ekologije. Skratka vir "zelenih" in "sivih" informacij.

4. vir: NY Times, na ta vir nisem narocen, ampak dnevno preverjam clanke, kaj novinarji pisejo americanom :) pac firbec.

disclamer:
Novic iz slovenije ne bom objavljal, razen ce boste bralci pokazali zanimanje tudi za te zadeve.

P.S.: DANES NOVIC NE BO!

4 komentarji:

Nejc Jemec pravi ...

Aljo, lepo te je takole srečat. Eno vprašanje - sicer te podpiram, sem te uvrstil že pod vezave - zakaj bi hodil na tvoj blog, če sem že RSS odjemalec omenjenih novic?

Daj napiši, fotkaj še kdaj kaj, kar te muči, kar zaslediš, kaj o letalih, kaj o alternativnih virih energije ... Z letali bi zmagal. Moje skromno mnenje. Sicer pa uspešno delo.

Aljo pravi ...

ok, zmenjeno, mam tut par RSSov s podrocja letalstva in drugih zadev... jutri mam se en velik opravek ;) , pol se pa posvetim tem zadevam...

hvala za feedback

P.S.: te bom dodal med vezave

Erzo pravi ...

Halo aljo, welcome to blogger junkie world ;)

pa resno - namesto, da nosiš okrog pladenj z RSS novicami, bodi raje kritičen do njih in piši svoja mnenja...
looking -->

Nejc Jemec pravi ...

Aljo nič te ne silim, počni kar želiš, bod svoboden. Moje mnenje pa je, no najraje te poslušam ;), kadar govoriš o letalih pa o teh scenah, ker dejansko veš mnogo več kot povprečen smrtnik.

LP