nedelja, 19. avgust 2007

Letalske crte?!


Clanek je v celoti preveden s strani Airliners.net. Avtor je Nick Onkow. Zakaj vam tezim s clanki drugih avtorjev? Zato, ker je to eden najboljsih clankov na temo contrail-ov (crt na nebu). Zakaj prevod? Ker je clanek predober, da bi ga povzemal in ga zacinil s svojim neznanjem o okolju.

Contrail - crta zmrznjenega stisnjenega zraka, ki jo letalo na visokih visinah ponavadi pusca za sabo.

Napisal: Nick Onkow
4 Marec 2006

V clanku avtor z odlicno raziskavo razbije mit o neskodljivosti letalskih crt in opise njihov vpliv na okolje.

"Nase norme, vrednote in zakoni bi morali biti osnovani na prepricanju, da je vsaka generacija na Zemlji le varuh in da mora neokrnjeno predati naprej."

V tem stavku je nekaj ironije, saj trditev pravi, da je dolznost zivecih, da Zemljo in njeno naravo pustijo v najboljsem stanju za prihodnje generacije. Zakaj ironije? To je izjavil znani letalec Charles Lindbergh in prav on je bil prvi, ki je sam poletel cez Atlantski Ocean. Danes je letalska industrija vecja kot so si Charles in drugi ljudje z obdobja zacetka letalske dobe lahko kdajkoli predstavljali in ta industrija se bo sirila in vecala, dokler se bo vecala populacija na Zemlji in se boljsal materialni polozaj ljudi. Komercjalno letalstvo pa prinasa v okolje nekaj unicujocih sprememb. Ko se porablja gorivo, se izpusni plini sproscajo v atmosfero. Tako ni samo z letali, ampak tudi z avtomobili, vlaki, ladjami. Vsi porabljajo gorivo in spuscajo izpusne pline. Le reaktivna letala pa za sabo puscajo - crte. To so dolgi, tanki oblaki (stisnjen zrak zmrzne in dejansko so to kristalcki zmrznjenega zraka), ki prihajajo iz njihovih reaktivnih motorjev v visokih plasteh zemljine atmosfere. Vcasih takoj izpuhtijo in ne predstavljajo nevarnosti. Ko pa so pogoji pravi ne izginejo tako kmalu in prekrivajo zemljo s tanko plastjo oblakov in preprecujejo naraven pobeg toplote ponoci, torej prispevajo k ucinku tople grede. Nekateri pravijo, da crte nimajo nikakrsnega vpliva na okolje, toda dokazi govorijo drugace. Seveda pa obstaja nekaj resitev za ta problem. Letala bi lahko letela na drugih visinah (v nizjih plasteh crt ni) ali pa bi dvignili ekoloske standarde za motorje in naredili bolj prijazne okolju. Znanje, ki smo ga dobili z razvojem radarsko nevidnih vojaskih letal (stealth), bi lahko uporabili na podrocju civilnega letalstva in se tako izognili crtam, ali pa bi se znanje o crtah porabilo pri nacrtovanju letov in bi se tako izognili neugodnim razmeram, ki botrujejo dolgemu obstoju crt. Dokazi kazejo, da so crte prispevale svoj davek pri dviganju temperatur na planetu, od zacetka "reaktivne dobe" (fraza:"jet age"). Ker te dobe se ni konec, potrebujemo dolgorocni nacrt, kako crte prepreciti.

Click for large version
Click here for full size photo!
Slika: Josef P. Willems


Kaj sploh so crte? To so oblaki, princip je isti, kot pozimi, ko ti iz ust prihaja topel zrak. Ledeni kristacki se razsirijo po zraku in ustvarijo obliko visinskega oblaka, cirusne oblike, CE so pogoji pravi. Toda kdaj nastanejo te pogoji? Na visinah, kjer ponavadi letijo avioni (nad 26000 cevljev ali okoli 8000 m) so te pogoji prisotni priblizno 10-20% casa. Potrebna je tudi temperatura okrog -40°C. Ceprav je ta odstotek zelo majhen spremenljivo vreme v Severni Ameriki in dejstvo, da ima ta celina dalec najvec letalskega prometa botrujeta k temu, da so pogoji za nastanek crt prakticno ves cas. Svetovno gledano, crte pokrijejo 1% vse povrsine, pricakujejo pa, da bo ta povrsina narasla na 5% do leta 2050. Vprasanje je, kaksen ucinek ima ta cirusna prevleka na segrevanje zemlje pod njo. NASA je med leti 1975 in 1994 naredila veliko raziskav in ugotovila, da so temperatue podrocij, prekritih s to prevleko narasle tudi za 1 stopinjo. Ceprav se ta stopinja zdi zanemarljiva, pomislite, da so bile v ledeni dobi temperature povprecno le 9 stopinj nizje. V studiji meteorologa Keitha P. Shine-a, na podlagi satelitskih posnetkov vidimo, da letala prispevajo 1% h skupni kolicini oblakov na nebu. Pojavile so se tudi napake, saj je tezko lociti letalski cirus od naravnega. Dokler se ni zgodil 11. september, so obstajali skeptiki vseh teorij. Videli bomo zakaj jih je od takrat manj.


Crte ali naravni cirusi?

Nova Fundlandija, 7 maj 1999

Teroristicni napadi, 11. septembra 2001 so bili za nekatere tragedija, za meteorologe pa pravo darilo, saj so se lahko posvetili raziskavam o crtah. Zracni prostor v ZDA je bil tri dni povsem zaprt, to se ni zgodilo ze od sestdesetih let in se verjetno tudi nikoli vec ne bo. Znanstveniki so bili prica trem dnem brez crt. Cakalo jih je sokantno spoznanje. Povprecna dnevna temperatura je eden izmed meril podnebja. To so bili povprecno najbolj razgibani trije dnevi v tridesetih letih (odkar to temperaturo merijo). Razlika med najvisjo dnevno in najnizjo nocno temperaturo ni bila nikoli tako velika. Razlika se je povecala za 2 stopinji! Takrat smo dobili dokaz, da imajo crte vpliv na zemljo pod njimi.

Click for large version
Click here for full size photo!
Slika: Josef P. Willems


Severno Morje, 15 Maj 1998

Click for large version
Click here for full size photo!
Slika: Jeffwell



Nick Onkow

Nick Onkow je pilot, instruktor letenja in fotograf, njegove slike lahko najdete na strani Airliners.net. Glede na kolicino raziskav, opravljenih za ta clanek je strokovnjak na podrocju contrail-ov.


1 komentar:

Unknown pravi ...

Aljo!!!

Super izbira clanka!!!

Super prevod!!!

Vedno me je zanimalo nekaj o tem...

Še veliko uspešnih objav člankov iz Sveta!!!

go go!