sreda, 10. oktober 2007

Plane spotting - opazovanje letal

to sliko sem posnel v hangarju na Brniku
Pozdrav,

najprej eno majhno opravicilo, ker sem imel obilo dela, ni blo casa, da bi prej spisal kej uzitnega.

Kaj sploh je plane spotting in kdo so plane spotterji?

Plane spotting, ali po slovensko opazovanje letal je tocno to kar je. Komplicirano? Niti ne. Vsak izmed vas je gotovo ze kdaj sel pozdravit svojo babico/oceta/mamo/..., ko se je odpravljal v daljne kraje in ne samo to, kar z avionom. Potem ste gotovo sli se nekaj spit v Avioncka (sej veste, tist bar na terasi od Brnika) in mal pogledal avione. Plane spotterji pocnejo isto, opazujejo in fotografirajo avione, ampak na rahlo drugacen nacin. Poskusajo najti razlicne lokacije, kako priti najblizje avionom in pisti, da bi ujeli najboljsi trenutek med vzletom ali pristankom. Mislim da ni treba poudarjati, da vecina izmed njih ve vse ali veliko o avionih in da so sposobni prepoznati letalo na par 10 km (seveda ne na potovalni visini, cca. 35000 ft ali okrog 11000 m).

Kako plane spotter postanem?

Plane spotter postanete preprosto tako, da zacnete hoditi na letalisce in opazovat avione (jaz recimo ne fotografiram, ker me to ne zanima in tut nisem kej prida fotograf), za zacetek pogledate vozni red in hop na teraso, takrat ko je najvec prometa. Najprej seveda ne boste zahajali tja prevec pogosto, mogoce pa vas kasneje zagrabi in na letaliscu boste preziveli vecino svojega prostega casa. Tako kot nekateri opazujejo metulje in zelenjavo, tako nekateri avione. Vsekakor je dobro, da si nabavite kaksen fotoaparat, vsaj da obelezite kaksne redke avione za svojo osebno zbirko. Prva postaja so gotovo spotterji, ki jih poznate in seveda internet.

Kaj rabim za spottat in ali je to sploh zanimivo?

Za spottat kot receno ne rabite nic, se avta ne, ce vas kdo drug pelje. Fino je imet kaksen fotoaparat, mogoce daljnogled (za velika letalisca) in pa radijsko postajo. Nic od tega ni obvezno, radijska postaja pa mocno izboljsa izkusnjo, saj lahko "prisluskujete" pogovoru med stolpom in letalom (ravno v fazi nabave). Ce ste bolj lene sorte si lahko prinesete se en piknik stolcek ali pa kaj za popit...
Za drugi del odgovora pa rabimo malo vec casa. Najprej je to odvisno od cloveka, ce so vam vsec zivali, rastline in ste zenska to zelo verjetno ni hobi, ki vam bi bil pisan na kozo. Ce pa ste vsaj malo navdusenca nad stroji, tehniko in nasploh vas avioni privlacijo ali pa jih ne poznate, potem vsekakor enkrat sprobajte. Ampak stop, da se odpeljete na teraso ni dovolj, mogoce za enkrat, dvakrat, pol pa rata dolgcas. Zato morate izbrat novo lokacijo, recimo tik pred stezo... Predstavljajte si 2x120k N potiska, ki prileti nad vami v vsej svoji mogocnosti, 20 metrov nad vami. Tudi ce vam ne bo vsec, bo pa nekaj novega. Za dobre lokacije lahko gledate na SpottersWiki. Dodan je tudi opis Brnika in je opisanih nekaj lepih lokacij.

Ni veliko, je pa en majhen zacetek, preden spet zacnem mal vec objavljat... Pa se to, rade volje bi se kdaj z vami popeljal do brnika, da kaksno recemo, kaj pogledamo... lahko pa vas peljem tut jaz ;)

pa se en video, da vam mal pricara obcutek

ta ocitno uporablja radijsko postajo in snema nekje z boka steze

6 komentarjev:

Nika pravi ...

"...ce so vam vsec zivali, rastline in ste zenska to zelo verjetno ni hobi, ki vam bi bil pisan na kozo."

hhh, nice one :)

polona pravi ...

nika jst sm se tut ob to spotaknla:) evo, jst sm zenska in v tem noro uzivam...lohk ti ksne fotke poslem s Frankfurta..sam so ze mal stare(ene 5 let) pa s cocpita(mela sm sanso letet z Dunaja v Frankfurt tam not-najhuj!) sam smo bli s Canadairom in me je blo kr mal strah spredaj, ker smo bli dalec najmanjsi...ni fajn obcutek:) lp

Aljo pravi ...

se vedno ne berete... osnovna sola, veznik IN!

kar berite se enkrat. Glede slik pa - poslji :) posl mi mejl, addej me v msn, ...

btw

cocKpit in ne cocpit

polona pravi ...

opala, hitr pišem/tipkam... ja dobis

Gapi pravi ...

Dobr tole, dobr...

Kdaj greva pol spet kej na Pučnika?
Mal slikat enkrat čez dan ;)
Tokrat brez fleša :)


Gapi A.K.A. Damir Kavčič, Neodvisni kandidat za predsednika DŠS

m pravi ...

gapi, kadarkol, drug vikend ... ta teden sm zabezetcan